Primarul comunei Măierişte, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie

Încă un primar sălăjean s-a trezit cu un dosar penal, după ce procurorii au scos la iveală „afacerile necurate” ale acestuia din banii contribuabililor. Este vorba de edilul comunei Măierişte, Vasile Lazăr, acuzat că ar fi efectuat plăţi pentru unele lucrări fictive. Alte trei persoane, printre care şi un inspector din cadrul aceleaşi primării, sunt cercetate în acest dosar.

Primarul comunei Măierişte, Vasile Lazăr, a fost trimis în judecată luna aceasta pentru săvârşirea infracţiunii de corupţie, după ce acesta ar fi încasat o anumită sumă de bani din bugetul comunei reprezentând plata unor lucrări neefectuate la podurile peste Valea Crasnei.
Dacă va fi găsit vinovat, edilul comunei sălăjene riscă să ajungă în spatele gratiilor ani grei, pentru infracţiunea de corupţie pedeapsa legală ajungând până la 12 ani de închisoare.
Dosarul în care primarul este acuzat de infracţiuni de corupţie a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Şimleu Silvaniei. Grefierul Maria Man, responsabil relaţii cu publicul în cadrul instanţei judecătoreşti, ne-a declarat că în acest dosar sunt inculpate alte trei persoane, printre care şi un funcţionar public din cadrul primăriei comunale. „Conform rechizitoriului întocmit de procurori, inculpaţii Vasile Lazăr, primar al comunei Măierişte, şi Daniela Mariana Pop, inspector în cadrul aceleaşi primării, au fost trimişi în judecată pentru că, în anul 2009, au efectuat plăţi pentru unele lucrări neefectuate privind podurile peste Valea Crasnei, fără să le verifice prin semnarea unor acte care nu conţineau date reale. Cei doi sub acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de corupţie”, a declarat grefierul Mia Man.
Potrivit sursei citate, inculpaţii Ioan Sonea, administratorul unei societăţi comerciale din Şimleu Silvaniei, şi zălăuanul Ioan Buta, sunt cercetaţi pentru că ar fi ajutat cu intenţie pe ceilalţi doi învinuiţi de a efectua plata lucrărilor fictive.
Primarul Vasile Lazăr susţine că nu cunoaşte detalii despre acest dosar. „Nu mi s-a adus la cunoştinţă despre faptul că sunt cercetat pentru infraţiuni de corupţie pentru faptele menţionate”, ne-a spus reprezentantul comunei Măierişte.
Primul termen de judecată în acest caz a fost stabilit pentru finele lunii octombrie a anului în curs. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii în acest dosar ar putea să-şi petreacă următorii ani în spatele gratiilor. Săvârşirea infracţiunii de corupţie se pedepseşte prin lege cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

Alt dosar, altă infracţiune

Primarul comunei Măierişte nu se află, însă, la prima „abatere”. Acesta este inculpat într-un alt dosar pe rolul instanţei de judecată, înregistrat în anul 2010 şi în care este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, împreună cu un alt învinuit pe nume Silviu Teodor Popovici. În acest caz, edilul este acuzat că ar fi plătit ilegal un avans către o firmă pentru realizarea unui proiect tehnic de aducţiune de apă. „Proiectul a fost realizat şi depus la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Dosarul este pe rol. Însă am încredere în justiţie, că se va face dreptate”, a afirmat Lazăr.
Ultimul termen de judecată în acest dosar a fost în data de 22 iunie, când instanţa de judecată şimleuană a „respins ca nefondate excepţiile de nelegală sesizare a instanţei invocate de către inculpaţi”. Termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 10 octombrie.
Problemele s-au ţinut lanţ în administraţia locală din comuna Măierişte. La finele lunii aprilie a anului în curs, secretarul comunei, Monica Puşcaş, a demisionat din funcţie motivând că este nemultumiţă de colaborarea cu actualul primar. „În cei 30 de ani de când lucrez aici şi 18 ani de când sunt secretar al comunei, nu am avut un act sau o hotărâre emisă care să fie ilegală. M-am străduit să duc la bun sfârşit toate sarcinile pe care le-am avut. Din păcate, la nivelul primăriei există o proastă colaborare între actualul primar, Vasile Lazăr, şi salariaţi, respectiv, prin atitudine şi prin faptul că nu ni s-a permis să ne spunem punctele de vedere”, a susţinut la acea dată Monica Puşcaş.

Primari anchetaţi penal

Primarul comunei Măierişte continuă doar lista edililor sălăjeni certaţi cu legea. Unul dintre aceştia este primarul comunei Bocşa, Ioan Barou, trimis în judecată pentru două infracţiuni de corupţie, după ce şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a eliberat acte din care rezultau date nereale, ajutându-l pe secretarul comunei Bocşa, Elena Cighi, şi pe soţul acesteia, Cosmin Cighi, să obţină o finanţare de 15.000 de euro de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului. În acelaşi dosar aflat pe rolul Judecătoriei Zalău, secretarul comunei Bocşa, Elena Cighi, şi soţul acesteia, Cosmin Cighi, care este consilier local în Bocşa şi directorul Şcolii Gimnaziale Bocşa, au fost trimişi în judecată pentru corupţie (fiecare câte două infracţiuni, n.r.) şi fals în declaraţii, iar fostul secretar al comunei, Flore Cighi (tatăl lui Cosmin Cighi, n.r.) a fost trimis în judecată pentru comiterea a două infracţiuni de corupţie.
Un altul este Sebastian Avram, primar în mandatul 2004 – 2008, care a fost condamnat de Judecătoria Zalău la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, la finele anului trecut. Potrivit instanţei de judecată, Avram a primit pedeapsa respectivă din cauză că, în calitate de ordonator principal de credite şi primar al comunei, cu ocazia derulării procedurii de atribuire a lucrării de reabilitare şi extindere la „Şcoala Popeni”, a încheierii contractului de execuţie şi a derulării acestuia a încălcat prevederile legale privind achiziţiile publice, cauzând un prejudiciu în valoare de 69.024 de lei.
Şi primarul comunei Ip, Ioan Boer, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Mai exact, este vorba de o reconstituire a dreptului de proprietate conform Legii Fondului Funciar pe păşunea care aparţine Composesoratului din Ip – o suprafaţă de peste 52 de hectare. Acolo au rămas, în urma exploataţiei miniere, nişte bălţi care în timp au ajuns să fie nişte lacuri artificiale, folosite pentru pescuit. “Primarul a vrut să îşi construiască aici o cabană, o casă de vacanţă, dar nu a vorbit cu Composesoratul, pentru a închiria o parcelă de teren sau a o cumpăra, ci a considerat că există un surplus de teren în zona respectivă. Mai mult, a hotărât ca o parte din acest surplus să îl amplaseze peste suprafaţă trecută în titlul de proprietate al Composesoratului”, a declarat procurorul de caz Crin Bologa.
La fel, în acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată şi învinuita Dombi Elena (la care primarul stă în chirie şi cu care – potrivit unor surse care doresc să îşi păstreze anonimatul), pe care procurorii o învinuiesc că este implicată în afacerea ilegală pornită de la Legea Fondului Funciar.

8 Thoughts to “Primarul comunei Măierişte, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie”

  1. agricoltoru

    da de fostul primar din creaca dan marian ati uitat ca si el era in kkt pana peste urechi sau la salvat mirelus

  2. Anonim

    nu cred ca exista un primar care sa nu se fi uns pe degete. trebuie doar cautati

  3. Ioan C.

    faptele lui lazer sunt mici gainarii pe langa ce face turcas la simleu, doar ca acesta se descurca mai bine.

  4. Anonim

    dar primaru din zalau, de ce sta asa linistit cand a dat o gaura de miliarde la primarie….inclusiv 300 tone de asfalt?

  5. i

    lazar parca spuneai in campanie ca nu ai mintit niciodata, tu doar de coruptie te ocupi,
    halal primar

  6. Anonim

    Lazarica, nu vrei sa te desparti de daniela nici in celula. Aceasta se poate numi cu adevarat o mare iubire. Concediu placut

  7. Anonim

    Bravo celor din comuna pentru primarul pe care l-au ales. „Continuam impreuna ” `- era in campanie sloganul domnului primar.
    Ce sa continuam? Sa furam? Continua ei sa ne fure, dar pacat ca nu ne dam seama.
    Ne lasam cumparati cu 100 de lei sau cu 100 grame de palinca, sau cu o bere pentru un vot. Acum incercati cei care v-ati lasat cumparati sa traiti cu ce v-a dat Lazar in aceasta campanie pana la urmatoarele alegeri, dar stati linistiti ca el traieste mult si bine cu ce a furat de la noi de cand e primar.
    Ca doar nu a reusit sa-si cumpere Audi din varza vanduta inainte de a fi primar. Cum a devenit Primar, a trecut de la salopeta la costume facute doar la Casa de Moda. Voi ce credeti? Din ce bani? din banii nosti desteptilor!!!!!!!!!!!!
    Ce sa mai vorbim de scumpa lui sotie care de la numaratul banilor castigati din vanzarea legumelor a ajuns asa peste noapte secretara la Scoala din comuna, si sa numere banii „castigati” cu sudoarea fruntii de edilul comunei.
    Tineti-o tot asa.
    Succes in continuare.
    Bravo celor din comuna
    Sa o tineti tot asa ca o sa ajungeti departe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. rodica spania

    rai mai sinteti nu vedeti cit bine a facut comunei dv voastre ,ca eu cind am trecut pe acolo si prin satele care apartin de comuna d voastra am vazut o mare schimbare ,aveti strazile si stradutele si trotuare mai bune ca noi in municipiu ,nu mai zic de caminul cultural din maieriste si din giurtelec eu spun despre ce am vazut cind am fost in tara ,de aceea fiti mai buni si vedeti si ce a facut bine acest primar fata de ceilalti dinaintea lui

Leave a Comment